понеделник, 28 септември 2009 г.

ПРОТЕИНОВА ДИЕТА


Според диетолозите това е една от най-ефикасните диети, особено ако е съчетана с леки физически натоварвания. Голямо предимство е, че консумирате без ограничения позволените продукти, които са много разнообразни и така почти не усещате, че сте на хранителен режим. Освен това, след като свалите нужните килограми, можете да ги запазите и да предотвратите неприятния йо-йо ефект. Диетата е разработена от Пиер Дюкан и основният й принцип е, че не се приема храна, която се трансформира в мазнини. Протеините са храна за мускулите и по този начин тялото няма да взима необходимите му мазнини от мускулната маса.

По време на диетата е извънредно важно да пиете много вода. Тя пречиства организма и подобрява метаболизма. Освен това има засищащо действие. Позволено е да пиете вода и по време на храненето.
Спрете се на студени храни, защото при тяхното усвояване организмът изразходва повече калории, тъй като трябва да ги затопли.

Леките физически натоварвания по време на диетата, като ходенето пеша или изкачването на стълби, помагат да свалите излишните килограми.Забранени са всички сладки изкушения -дори плодовете, а също и тестените изделия като хляб, макарони.

Когато приготвяте храната си, тя трябва да е печена, варена или на скара. Пърженото е абсолютно забранено! Можете да подправяте ястията със зехтин. На ден са позволени 3-4 супени лъжици зехтин. Ако можете, избягвайте солта. Алкохолът е строго забранен!

Яжте толкова често, колкото искате, но само от позволените храни. Преди да започнете диетата, направете си списък с позволените храни и го носете със себе си. Много е важно винаги да закусвате и никога не пропускайте хранене.

Диетата протича на четири етапа. На всеки етап се приемат само определени храни и този режим трябва да съблюдавате много внимателно, за да не го провалите.

ПЪРВИЯТ ЕТАП Е НА ЧИСТИТЕ ПРОТЕИНИ.
Това е ударният период, който трае около 5 дена. При правилно хранене можете да свалите 5 килограма. Основната храна тук е месото без тлъстини – телешко, риба, морски дарове и пиле, но без кожата. Свинското и агнешкото са забранени през този период.

Сметаната за готвене, маслото и олиото не са позволени през ударния период. Можете да консумирате и кайма, стига мазнините в нея да не надвишават 10%.

Силно се препоръчва черният дроб, който е богат на витамини. Ако имате проблеми със сърцето, не прекалявайте с него, тъй като има високо съдържание на холестерол.

Рибата е позволена, дори и по-мазните риби. Може да хапвате и консервирани риби, стига да не съдържат олио. Не се лишавайте от миди и ракообразни. Яйцата също са включени в този етап – твърдо сварени, не пържени. Пшеничените трици са позволени, можете да закусвате с тях, като ги смесвате с кисело мляко или дори да си изпечете сладкиш с тях, вместо брашно, а захарта заместете с изкуствен подсладител.
През първия етап не се разрешава консумирането на бекон, салам и кренвирши. Препоръчва се литър и половина вода дневно. Можете да включите в менюто и обезмаслено кисело и прясно мляко, извара и сирене.
Овкусявайте ястията си с мащерка, копър, лук или магданоз. Не използвайте кетчуп, майонеза и горчица.
Кафето е позволено, но вместо захар го подслаждате с подсладител.

ВТОРИЯТ ЕТАП ДОБАВЯ КЪМ МЕНЮТО И ЗЕЛЕНЧУЦИ
Той продължава една седмица. Тук дните с чисти протеини се редуват с дни в комбинация със зеленчуци. Ако искате да свалите по-малко от 10 кг, един ден приемайте само чисти протеини, на следващия прибавете и зеленчуци.

Можете да ядете почти всички зеленчуци, като изключите само картофите, оризът и бобовите (боб, царевица, грах, леща).

ТРЕТИЯТ ЕТАП Е НА ЗАДЪРЖАНЕ НА ТЕГЛОТО.
Продължителността му е като умножите по 10 свалените до този момент килограми.
Ако сте успели да свалите 3 килограма, третият етап продължава 30 дни. Сега можете да хапвате всичко от чистите протеини и позволените зеленчуци, като добавяте по един плод на ден, но забравете за бананите, черешите и гроздето. Можете да сложите в чинията и две филийки пълнозърнест хляб на ден и две порции ориз или картофи на седмица. Към месата включете и свинско филе.

През този етап можете да си позволите два пъти в седмицата да вечеряте каквото ви душа иска, при условие, че не прекалявате и не посягате за допълнително. А един ден от седмицата трябва да е посветен на чистите протеини – само риба, месо, яйца. Този ден трябва да се превърне в традиция.

ПОСЛЕДНИЯТ, ЧЕТВЪРТИ ЕТАП, Е НА ОКОНЧАТЕЛНОТО ЗАПАЗВАНЕ НА ТЕГЛОТО.
Тук единственото ограничение е, че веднъж седмично трябва да имате ден, в който да приемате само чисти протеини. Този ден трябва да е винаги един и същ – например сряда. През останалото време е препоръчително да се храните разумно – без газирано, без много тестени храни и сладко. Не забравяйте и за движението, то е полезно не само за запазване на теглото, но и за поддържане на ставите и мускулите във форма.


РИТЪМ НА РЕДУВАНЕТО- Най-ефикасният и който най-добре съответства на психиката на дебелия човек е 5/5. Това означава- 5 дни на чисти протеини, 5 дни на протеини и зеленчуци.Този ритъм дава най-добри резултати.
Друго решение е ритъмът 1/1. Този ритъм е подходящ за хора с наснормено тегло не повече от 10 кг.То може да се приложи като почивка след ритъм 5/5.
- 2/7 е за хора с малко килограми за сваляне.
Вариант на 2/7 е 2/0, тоест 2 дни чисти протеини дневно и 5 дни нормално хранене,но без прекаляване.Този режим и този ритъм подхождат най-много на жени с целулит,които често са слаби в горната част на тялото и закръглени в ханша и бедрата.
Първите 10 кг. се свалят за около 2 месеца. След това свалянето е по-плавно

Няма коментари:

Публикуване на коментар