четвъртък, 3 септември 2009 г.

Природата срещу мазната кожа


Природата срещу мазната кожа
Мазната кожа е коварна неблагодарница – колкото повече я глезиш, толкова по-досадна става. ТЯ е най-често срещаният тип ,с който се сблъскват по-голяма част от младежите. Води до появата на акне и е много неприятно явление, което се появява в пубертета и може да продължи 40-50 години.

Причини

- Най-честата причина е повишената дейност на жлезите с вътрешна секреция. Това се случва предимно през периода на полово съзряване или при бременност. Хормоните въздействат върху мастните жлези и те увеличават своето функциониране.

- Начинът на хранене също играе важна роля при получаването на мазна кожа. Липсата на плодове и зеленчуци и замяната им с храни богати на мазнини и въглехидрати води до напълняване, а от там и до увеличаване функциите на мастните жлези.

- Не без значение е и наследственият фактор. Когато и двамата родители са с мазна кожа, проблемът се задълбочава и изисква повече внимание

- Неправомерното използване на мазни кремове също значително допринася за омазняване кожата на лицето.

Комбинацията от мазна кожа и мръсен въздух води до появата на акне. По нея лесно се лепят прах и мръсотия и по този начин порите на кожата бързо се запушват и причиняват червените пъпки на лицето.


Много е важно да не миете лицето си с гореща вода, тъй като активизира мастните жлези. Студената вода пък тонизира кожата, свива порите и намалява омазняването. Обтриването на лицето с кубче лед е хипер полезно.


Ако кожата ви е мазна, почти винаги се виждат и нейните разширени пори. Това е така, защото някои мастни киселини засилват процеса на вроговяване на външния слой и неговото удебеляване. То от своя страна предизвиква налягане, което разширява порите, превръщайки ги в „кратери“. Картината се усложнява от акне и пъпки, които се образуват именно в разширените пори и допълнително ги уголемяват.


Добри природни почистващи средства при пъпки са етеричното масло от чаено дърво и прясно изцеденият сок от чесън.

Те трябва да се използват при първите симптоми, преди пъпката да е узряла. Мажете проблемното място на всеки час.

Почиствайте мазната кожа с листа от млада коприва. Попарете ги с вряща вода, нарежете ги и ги смесете с малко кисело мляко с ниска масленост.

Ако кожата на носа ви блести, изтривайте я от време на време със смес от 1 част лимонов сок и 2 части неварено прясно мляко, разредени с малко кипната предварително вода.

Много полезни при акне са различни билкови компреси – с отвара от брезови пъпки и кори, цветове от невен, райка и плодчета от хвойна в равни количества. 1 супена лъжица от добре разбърканата билкова смес залейте с 1 чаена чаша вода и поставете да поври 5 минути на тих огън.

В топлата отвара потопете мека кърпа и покрийте с нея лицето си. Когато изстине, отново я намокрете с отварата. Продължителността на процедурата е около 20 минути.

Компресите и разтривките с прясно изцеден сок от алое също помагат. Измийте с вряща вода 3-4 листа от алое, подсушете ги и ги оставете в хладилника за 10 дни. След това ги смелете и изцедете сока. Лосионът е готов.

При пореста кожа и акне си пригответе спиртен извлек от жълт кантарион. Залейте 1 супена лъжица изсушена билка със 100 мл 70% спирт. Оставете така 1 седмица и прецедете. Обтривайте 2-3 пъти дневно лицето си с течността.

Краставичният лосион също е много подходящ за почистване на мазна кожа. Изберете презрели краставици, обелете ги, нарежете ги на ситно и ги сложете в бурканче или чаша така че да изпълват половината. Допълнете с водка и оставете на слънце. След 12 дни прецедете течността. Веднъж дневно изтривайте лицето си с лосиона.

Мазната кожа ще се позасуши и така: сутрин си направете маска от разбъркани с прясно мляко на гладка кашичка пшеничени трици. Когато засъхне, отмийте я с топла вода. Постепенно кожата на лицето ви ще стане приятно матова. Може да правите процедурата и вечер.

При силно разширени пори наложете лицето си с кръгчета от домати или салфетка, напоена в прясно отцеден доматен сок.

Настърганият на ситното ренде суров картоф, наложен на лицето, също стяга кожата. Правете тази маска през деня и я дръжте на лицето си 30 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар