четвъртък, 17 септември 2009 г.

Храните ли се правилно?- Тест за проверка на хранителните навици и някои препоръки

Имате намерение да се храните здравословно? Или все още не се замисляте върху храната, която слагате на масата? Предлагаме ви тест, чрез който да анализирате навиците и хранителните си пристрастия. Така ще можете да разберете повече са тях и при желание да вземете мерки и да промените нещо.

1. Колко често през деня ядете плодове и зеленчуци?
А. 1-2 пъти – 1 т.
Б. 2-3 пъти – 2 т.
В. 4-5 пъти – 3 т.

2. Каква е нужда от течности изпитвате?
А. Малка. 2 чаши кафе за закуска ви стигат за целия ден – 1т.
Б. Половин литър (потребността покривате с кафе, чай, сок и напитки) – 2 т.
В. 2 литра дневно (при това пиете предимно вода) – 3 т.

3. Какво обядвате най-често или преобладава в обяда ви?
А. Месо – 1 т.
Б. Картофи, ориз, зеленчуци или салата – 2 т.
В. Основно млечни продукти – 3 т.

4. В хладилника ви има най-често...:
А. Сметана за кафе / цедено мляко – 1 т.
Б. Основно прясно мляко – 2 т.
В. Почти винаги прясно мляко, кашкавал, извара – 3 т.

5. Соеви продукти
А. Никога не сте опитвали. – 1 т.
Б. Използвате ги от време на време вместо месо – 2 т.
В. Ядете ги редовно – 3 т.

6. Кой от следните варианти най-добре описва вашето хранене?
А. Сутрин - само кафе, на обяд - сандвич или парче пица, а на вечеря – студени мезета – 1 т.
Б. Сутрин - само една ябълка, на обяд - салата, а на вечеря – огромна порция спагети със сос – 2 т.
В. Сутрин - мюсли, на обяд - топло ястие, вечер – салата и сирене или кашкавал – 3 т.

7. Погледнете запасите си. Какви мазнини имате у дома си?
А. Само олио – 1 т.
Б. Олио, маргарин и масло – 2 т.
В. Зехтин, маргарин и малко масло – 3 т.

8. Спомнете си каква гарнитура сте яли най-често напоследък:
А. Пържени картофи – 1 т.
Б. Макарони от твърди сортове пшеница – 2 т.
В. Ориз, картофи – 3 т.

9. Вашето основно хранене най-често се състои от:
А. Едно ястие с месо – 1 т.
Б. Рибно ястие – 2 т.
В. Постно ястие – 3 т.

Сумирайте отбелязаните точки и сравнете своя резултат.

9-14 точки
Все още не подхождате разумно към храненето си. Ако работите често под стрес, опитайте се първо да излезете от ситуацията именно като се погрижите за правилното си хранене. За начало можете да си организирате една фитнес седмица – здравословни храни и чести тренировки. Съвсем скоро ще се убедите, че всичко това не е толкова трудно, колкото може би ви изглежда.

15-20 т.
Вече се храните здравословно като цяло, но все още някои неща могат да се коригират. Ако вечер у дома не ви достига самодисциплина за правилното хранене, можете да започвате почивните дни с плодова или зеленчукова салата и веднъж седмично да вечеряте само салата.

21-26 т.
Вие сте истински експерт в храненето. Ако сте и в добра физическа форма и умеете да се отпускате, високата работоспособност ви е гарантирана.

Предлагаме ви и няколко основни правила на здравословното хранене:

- Приемайте колкото се може по-разнообразни продукти, но не преяждайте, така вие ще предотвратите недостига на важни елементи в организма. Въглехидратите (под формата на плодове, зеленчуци, салата) трябва да бъдат 50-55% от вашето дневно меню.

- Яжте по-малко мазнини. Въздържайте се от вкусни, но мазни ястия колбаси, някои видове шоколад (най-вече млечния) и сирена.

- Подчертавайте естествения вкус на ястията с пресни подправки, като избягвате солта.

- Не прекалявайте със сладкото. Ако употребявате твърде много захар, организмът натрупва наднормената енергия под формата на мастни наслоения.

- Включете в менюто си повече плодове, зеленчуци и зърнени растения. Яжте предимно пълнозърнест хляб - добре утолява глада и е полезен за храносмилането.

- Периодично се ограничавайте от животински белтъчини. От време на време се отказвайте от месото, колбасите и сирената. Растителните белтъчини са не по-малко важни отколкото животинските.

- Пийте повече вода. Организмът се нуждае именно от нея, а не от високо калоричните сокове, газирани напитки и алкохол.

- Приемайте храната в малко количество, но по-често. Това ще ви дава достатъчно
.. сили и ще ви помогне да поддържате добрата си работоспособност.

- Гответе вкусно и разумно. Задушавайте продуктите за кратко време, добавяйте им малко вода и мазнина.

Източник: www.zdrave.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар