сряда, 23 септември 2009 г.

Хапчетата за отслабване-видове и начини на действие




СПОРЕД НАЧИНА СИ НА ДЕЙСТВИЯ,  ХАПЧЕТАТА ЗА ОТСЛАБВАНЕ СЕ ДЕЛЯТ НА НЯКОЛКО ВИДА:

1.Медикаменти потискащи апетита
(РЕДУКТИЛ,ЛИНДАКСА,почти всички видове китайски хапчета за отслабване и мн.др

Чувството ни за глад и апетит, които се влияят предимно от психологични фактори (вида и аромата на храната, стресови и напрегнати ситуации и т.н.) са основните фактори, от които зависи количеството на приетата храна. Тези медикаменти действат на инсулина, като по този начин потискат апетита и стимулират изгарянето на мазнините. Съставът им е обикновено хром и хидроксилимонена киселина, открита в екстракта от плодовете на растението гарциния. Доскоро средствата за отслабване, потискащи апетита, бяха само синтетични лекарства, въздействащи на централната нервна система. Те обаче имат редица вредни странични ефекти и в повечето случаи намаляват работоспособността и жизнения тонус. Апетитопотискащите средства на базата на натурални екстракти се приемат при някои форми на затлъстяване, като лечението се провежда в съчетание с нискокалорична диета. В тази група влизат и добавките с растителни влакна – целулоза, трици и др., които увеличават обема си в стомаха и червата и приемани преди хранене, намаляват чувството на глад. Честата им употреба обаче може да доведе до липсата на важни за организма минерали, т.като те не се всмукват от червата.

2.Абсорбатори на мазнини
(Ксеникал, Алли, Хитозан и др. препарати, съдържаши активната съставка Орлеостат, Ocea Svelt Active Control на Thalgo,
Adip'Light Anti-Gras на Lierac

Количеството на мазнините в кръвта зависи от една страна от вида на приетата храна и всмукването на мастните субстанции в нея от червата, и от друга страна от кръговрата на холестерола в организма – между черния дроб и червата. Продуктите за отслабване, които действат като абсорбатори на мазнините (увличат мазнините и ги задържат), всъщност пречат на част от липидите в червата да се свържат и по този начин те се отстраняват от организма още преди да навлязат в циркулацията и да се върнат в черния дроб. Междувременно черният дроб поема част от холестерола от кръвта за синтез на жлъчни киселини и така нивото на липидите в кръвта значително намалява. Друго много важно значение на абсорберите на мазнини е, че чрез тях организмът отстранява много от натрупаните токсини и канцерогенни субстанции. Абсорберите на мазнини подпомагат метаболизма и предпазват организма от образуването на ракови клетки.

3.Препарати, които „изгарят“ мазнините (различни видове Фет бърнари

Това са препарати, съдържащи субстанции със забавено действие и така организмът усвоява техните активни вещества в продължение на целия ден. Това е важно, защото двете основни съставки на тези препарати (холин и инозитол) са разтворими във вода и в обикновен вид биха напуснали организма за 2-3 часа. Холинът и инозитолът са субстанции, ускоряващи процесите на изгаряне на мазнините до мастни киселини. L-карнитинът също присъства в състава на препаратите за отслабване от тази група. L-карнитина пренася мастните киселини до клетките, където служат като „гориво“ за енергия, нужна на тялото. Функциите на L-карнитина обаче не приключваt дотук. След като молекулата мазнина бива изгорена, от нея се получават отпадъчни продукти, тогава карнитина се свързва с тях и така освобождава клетките от ненужните вещества. За съжаление тялото се адаптира към приема на L-карнитин и поради това само след няколко седмици той вече не „работи“. Метионинът и бетаинът пък пречат на отлагането на мазнините в черния дроб и подпомагат детоксикацията на организма и намаляването на нивото на холестерола. Съвременните препарати за отслабване, разграждащи мазнините, съдържат и хром, който подпомага намаляването на телесното тегло като потиска нуждата ни да хапнем нещо сладичко.

4.Диуретични и лаксативни средства

Нарушенията на функциите на дебелото черво са широко разпространени днес и са често срещан повод за лекарска консултация. Раздразненото дебело черво предизвиква болки и функционални смущения. Освен, че са резултат от известно предразположение, тези нарушения са до известна степен и последица от нашия начин на живот – липса на движение и неправилен режим на хранене. Поради това често автоматично се прибягва към слабителните средства. В повечето случаи те дават временно облекчение, но дълготрайната им употреба води до привикване и повишаване на дозата, което може да обостри функционалното нарушение на дебелото черво. Разумното решение е да бъде открита причината за смущенията и да се подпомогне функцията на дебелото черво с естествени средства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар