петък, 4 септември 2009 г.

МАСКИ ЗА РАЗЛИЧНИ ВИДОВЕ КОЖА





Маски

Маските са абсолютно необходима финална част от всяка козметична процедура. Можете да ги прилагате и самостоятелно, по няколко пъти в седмицата.Те имат различни предназначения - за стягане, за почистване, за затопляне, за успокояване, за заздравяване на белези, за овлажняване, за регенериране, за освежаване, за подхранване и т. н. Някои се продават готови в магазините, други можете да приготвите у дома, трети се прилагат само в козметичните салони.

Всяка кожа променя нуждите си, затова в различно време имате нужда от различен вид маски. Съветвайте се винаги с козметичката си и спазвайте указанията.



Съвети

• Приберете добре косата и нанесете маската равномерно по цялото лице, като избягвате областта край очите, както и устните. Някои маски не се препоръчват за нанасяне покрай очите, но пък има други точно за тази цел - нанасяйте според указанията.

• Внимавайте с изсушаващите маски, например такива с хума. Те попиват много влага и могат да пресушат повърхностния слой на епидермиса. Използвайте ги само за мазни кожи или само върху средните части на лицето, а след тях нанесете овлажняваща маска или обогатен крем. Има опасност един-два дни след прилагането им такива маски да превърнат някои черни точки в пъпки, затова първо се посъветвайте със специалист.

• През лятото и през зимата бъдете двойно по-бдителни, за да не допуснете изсушаване. По-често практикувайте овлажняващи маски.

• За да даде маската най-добри резултати, полегнете да почивате, докато тя е на лицето ви. Някои маски се измиват, други се изтриват - винаги спазвайте конкретните указания.

• Обикновено маските се прилагат от два до пет пъти седмично - в зависимост от сезона, възрастта, нуждите на кожата, предназначението на козметичната маска.

Предлагаме ви някои ефикасни, лесни за изпълнение рецепти.



Омекчаващи маски

Омекчаващите маски се прилагат при суха, отпусната, старееща и набръчкана кожа на лицето и шията. Към тях спадат горещата маслена маска, медената, яйчната, жълтъчно-медено-маслената, жълтъчната, горещата маска от ленено брашно.



Гореща маслена маска

Приготвя се от 30-50 грама растително масло, зехтин или бадемово масло, затоплени на водна баня (температурата се изпитва предварително на ръката). Потапяме парче памук или марля, полуизцеждаме и разстиламе върху лицето така, че да прилепне плътно върху кожата. Областите около очите, носа и устата трябва да бъдат внимателно заобиколени. Лицето се покрива с найлон и затоплена хавлиена кърпа. Маската трябва да престои 20 минути, след което памука се снема. Лицето се обтрива със сух тампон.



Медена маска


Медът има благотворно действие върху кожата - подхранва, омекотява я, заглажда бръчките, придава кадифяна гладкост и мекота. Може да се комбинира с различни продукти - растително масло, брашно, мляко. Предлагаме ви някои бързи и лесни за прилагане омекотяващи медни маски.

1. 100 грама пчелен мед, 100 грама бадемово масло, 2 бр. твърдо сварени жълтъка

Съставките се смесват добре, прибавя се малко розова вода и се разбърква до получаване на хомогенна смес. Нанася се върху почистената кожа на лицето. След 10-15 минути се измива с хладка вода.

2. 2 чаени лъжички мед, 1 супена лъжица доматен сок, 1 супена лъжица изцедено кисело мляко, 1 супена лъжица бяло брашно

Съставките се разбъркват до хомогенна смес. Нанася се посредством тампон. Времетраенето на маската е 20 минути, след което се отмива с хладка вода.

3. 100 грама разтопен пчелен мед, 1 супена лъжица брашно, 2 супени лъжици прясно мляко

В сместта напояваме парче марля или пласт памук, поставяме върху лицето като оставяме отвори за устата, носа и очите. Маската трябва да престои 15-20 минути.

4. 1 лъжица мед, 1 яйчен жълтък, 1 супена лъжица олио(зехтин, бадемово масло, сметана)

Разбъркваме сместта и нанасяме върху лицето на равен слой. Маската престоява 20-30 минути, след което почистваме с напоен в топла вода тампон.

Яйчна маска

Разбиваме едно яйце и с памуче нанасяме върху кожата на лицето и шията. След 10-15 минути измиваме с топла вода.



Жълтъчна маска

Приготвя се от един яйчен жълтък, разбит с една кафяна лъжичка олио (бадемово масло, зехтин) и няколко капки лимонов сок. Нанася се на лицето и шията. След 20-25 минути се изплаква с хладка вода.



Гореща маска от ленено брашно

Маската се прилага при суха и повяхнала кожа.

В 200 грама прясно мляко се сваряват 3 супени лъжици ленено брашно докато се получи желирана смес. Когато поизстине се добавят половин чаена лъжичка мед и 1 чаена лъжичка маслинен зехтин. Маската се нанася върху цялото лице и шията, покрива се с парче лигнин. След 10-15 минути се измива с хладка вода.



Стягащи маски

Прилагат се при силни бръчки около очите (пачи крак), при разширени пори, при отпусната и повяхнала кожа. Приготвят се предимно на основата на яйчен белтък и с някои билкови отвари.



Белтъчна маска

Един яйчен белтък се разбива на сняг и с памучен тампон се нанася върху лицето и шията на тънък слой. След като белтъкът засъхне се намазва втори, трети път до изчерпване на цялата смес. След 10-20 минути лицето и шията се измиват с хладка вода.



Билкова маска

5 грама цвят от лавандула, 20 грама лайка, 10 грама розмарин, 10 грама дъбова кора

Сместта се сварява на гъста каша и още топла се нанася на цялото лице и предната част на шията. Покрива се с лигнин и гореща хавлиена кърпа, която се сменя с нова щом изстине. Маската се държи 20 минути. Снема се с напоен в топла вода памучен тампон и лицето се измива.



Изсушаващи маски

Изсушаващите маски се прилагат при мазна кожа с разширени пори след хубаво почистване.



Маска от бяла глина и талк

Равни части от бяла глина и талк се смесват с малко вода или прясно мляко до получаване на кашообразна смес. Нанася се на равномерен слой и след 10-15 минути се почиства с памучен тампон. Лицето се изплаква с хладка вода.



Маска от брашно

Прилага се при мазна и зачервена кожа на лицето.

Смесете две супени лъжици брашно, 5-6 капки лимонов сок и сока от един домат. След 25-30 минути измийте лицето с топла вода.



Краставична маска

Към два белтъка, разбити на сняг, прибавете една кафеена чаша преварена вода и прясно изстискан сок от една краставица. Разбийте добре, нанесете върху лицето и след 10-15 минути измийте с хладка вода.



Избелващи маски

Избелващите маски се приготвят от кислородна вода, лимонов сок, лавандулово масло и др. Могат да се прилагат независимо от типа кожа при наличие на лунички и пигментни петна.



Лимонена маска

Към разбития на сняг белтък на едно яйце прибавяме половин кафяна лъжичка лимонов сок.С напоен в сместта памучен тампон нанасяме равен слой. След като изсъхне повтаряме процедурата до изчерпване на сместта. След 15-20 минути измиваме лицето с топла вода.

Вместо с лимонов сок, маската може да бъде приготвена с една кафяна лъжичка 6 % кислородна вода. При този вариант е необходимо предварително да намажем миглите и веждите с мазен крем, за да ги предпазим от изрусяване.



Маска от картофи

Сваряваме и смачкваме два картофа, прибавяме един жълтък и една кафяна лъжичка мед. Сместта се разстила върху лицето още топла. След 10-15 минути се отмива с топла вода.



Млечна маска

Две супени лъжици кисело мляко разбъркваме с една супена лъжица пшеничени трици (може счукани овесени ядки). С получената смес намазваме лицето. След 10-15 минути маската се почиства с топла вода, лицето се наплисква няколко пъти със студена вода.



Тонизиращи маски

Тонизиращите маски се прилагат за освежаване, подобряване външния вид на кожата; придават й гладкост, мекота, еластичност.



Маска от прясна извара

Три супени лъжици прясна извара се разбиват с една чаена лъжичка мед и едно разбито яйце. Сместта се нанася и след 20-30 минути се измива с топла вода.



Овесена маска за повяхнала

и отпусната кожа

Към една супена лъжица разтопен мед прибавяме с бъркане една супена лъжица брашно (счукани овесени ядки) и един разбит на пяна белтък. Времетраенето на маската е 20 минути. Почиства се със сух тампон.



Хрянова маска

Приготвя се от една супена лъжица хлебна мая, предварително размита в малко прясно мляко или растително масло и една супена лъжица ситно настърган хрян.



Плодово-витаминни маски

Плодово-витаминните маски се приготвят от плодови сокове, плодове, зеленчуци: картофи, краставици, тиква, домати, ябълки, ягоди, лимони, портокали и др. в комбинация с пшеничено брашно, трици, нишесте. Прилагат се независимо от типа кожа и състоянието й за почистване, освежаване, тонизиране, подобряване тена на лицето. Особено препоръчителни са при застаряваща, сива, набръчкана, напукана кожа.



Доматена маска

Изцедете сока от един домат и го прибавете към един разбит жълтък. Добавете малко брашно и бъркайте до получаване на гладка кашица. Нанесете на лицето и предната част на шията. След 15-20 минути измийте с топла вода, а след това със студена.



Плодова маска

Смачкайте на пюре зрели плодове - ягоди, малини, праскови, череши, прибавете няколко капки лимонов сок и смесете с един разбит на сняг белтък. Маската се държи в продължение на 15-20 минути. Отмива се с тампон, напоен в хладко мляко.

При суха и набръчкана кожа много ефективна е маската от плодова смес, разбита с равно количество глицерин. Тънък слой памук се напоява в получената смес и се поставя на лицето.



Маска от пресни картофи или тиква

Няколко резенчета картофи или парче тиква се настъргват на ренде. Получената маска се нанася на лицето. Картофената маска престоява 10-15 минути, а тиквената - 30 минути.



Краставична маска

Подходяща е за тонизиране, освежаване и избелване на всеки тип кожа. Достатъчно е да нарежем няколко парчета свежа краставица, да ги поставим на лицето и да покрием с марля за 15-20 минути.



Зеленчукова маска

Прясно изцеден сок от зеленчуци (зеле, моркови, краставици, картофи) се разбърква с половин жълтък, една супена лъжица прясно мляко и малко нишесте до получаване на гладка кашица. Нанася се на лицето за 15-20 минути, след което се измива с топла вода.



Лечебни маски

Лечебните маски се приготвят от антисептични лекарства и някои лечебни треви. Прилагат се при лесно дразними, чувствителни кожи, при много мазна кожа и акне.



Кална маска

Препоръчва се за изсушаване на много мазна кожа. Приготвя се от 30-50 грама лечебна кал, размита във вода или глицерин. Престоява на лицето 30-40 минути, след което се измива с топла вода.



Маска от лайка

Маската от лайка се прилага при възпалена кожа, анке. Приготвя се от една шепа цвят от лайка, попарена с вряла вода. Престоява в захлупен съд, прецежда се и леко изстинала, лайката се нанася на лицето. Покрива се с марля и така престоява 30 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар