понеделник, 6 юли 2009 г.

СТРИИТЕ СЕ ЛЕКУВАТ СЪС СКАЛПЕЛ И КАРТОФ


СТРИИТЕ СЕ ЛЕКУВАТ СЪС СКАЛПЕЛ И... КАРТОФ

Под влияние на хормонален дисбаланс съединителната тъкан изтънява и нейната опорна функция намалява.
Използване на различни кремове, съдържащите се в някои от тях кортикостероидни мехлеми, предписвани за лечение на редица кожни болести, изтъняват кожата и също намаляват нейната здравина. В някои случаи, когато причините са установени и образуването на стрий може да се предвиди, е възможно да се вземат превантивни мерки.
В други случаи, например при общи заболявания, е трудно това да стане.
Стриите са разделени на две големи групи: новопоявили се и стари.
Първите са зачервени, образувани от дни до няколко месеца. При тях добър резултат се набпюдава с лечение с кремове, преназначени за тази цел, В напреднапите стадии кремовете не помагат много.
При новопоявилите се стрии е налице разстройство на съединителната тъкан, което все още е възстановимо чрез медицинска козметика и различни процедури. Такива са добилата напоследък популярност кислородотерапия (вкарване на кислород подналягане в кожата), към която може да се добави дълбок масаж с цел обновяване на съединителната тъкан.
В други случаи може да се добави необходимият колаген чрез пряко инжектиране.
В някои случаи може да се прибегне до услугите на пластичната хирургия - тя се прилага при стрий с голяма давност. Те се третират по същия начин, по който се лекуват и белезите от всякакво естество. На първо място това са лазерите, като най-добри резултати се постигат чрез т. нар.СО-лазери. Другият начин е изрязване и шев на по-широките стрий.
Ето и едно изпитано народно средство.
Един средно голям картоф се настьргва и се смесва с рав¬ни части глицерин и бадемово масло. Получената смес се на¬нася на местата със стрийте и след 15 минути се измива.


Ето 2 напълно естествени мазила за лечение на стрии:

Масло Шеа - това масло се добива от ядките на африканското дърво Шеа. Съдържа богато количество мастни киселини, които го нареждат на първо място преди какаовото и кокосовото масло дори. Тези мастни киселини са особено важни за възстановяването и овлажняването на кожата. Маслото Шеа съдържа всички необходими витамини, необходими за една здрава, гладка и мека кожа. Стимулира клетъчната дейност, забавя стареенето на кожата, възстановява нарушената структура. Ето още от свойствата на това масло:

* помага при възстановяването на клетките и подобрява циркулацията на кръвта
* има регенериращи, хидратиращи и омекотяващи свойства (върху кожата)
* богато е на витамини А, Е и F
* предпазва кожата от вредните външни влияния - слънце (има естествен слънцезащитен фактор достигащ до SPF 6), вятър, студ…
* заради всичките си по-горни свойства, маслото помага при всякакви нарушения на кожата, като стрии, изгаряния, рани, бръчки, тъмни петна, обезцветяване, суха кожа, екземи

Най-добре е да се употребява маслото в чист вид. Има дървесен аромат. Обикновено е жълтеникаво на цвят с мазна консистенция. Маслото е в твърдо състояние, което се топи при допир с кожата. С него може да си правим:
* масажи на цялото тяло
* маски за коса
* балсам за устни
* кремове, сапуни…

Домашен крем против стрии:

1 чаша масло от шеа или какаово масло
2 с.л. някое от следните масла - кайсиеви ядки, пшеничен зародиш, кокосово масло
5 с.л. чист пчелен восък, настърган
повечко ампули витамим Е - ползваме само течността в тях

На слаба водна баня (до 42 градуса максимум) се разтапя какаовото или шеа масло. Добавят се останалите масла, витамин Е и восъка. Когато восъка се разтопи и всичко се смеси добре, сместа се налива в подходящи кутийки или малки стъклени бурканчета. По принцип след ден, кремът ще стегне и леко ще се втвърди, като придобие вид на крем с цвят на восък.

Ако искаме, преди да налеем в бурканчетата, може да добавим етерични масла по наш избор - много добри възстановяващи свойства има маслата от роза и лавандула. Маслото от роза е наистина скъпо, но е толкова страхотно и силно ароматно (само капка от него върши чудеса), че напълно си заслужава да инвестираме в него.А

2 коментара:

  1. Премахването на стриите е почти невъзможно за съжаление. Е има, начини да се предпазим от тяхната поява, но общо взето появят ли се по тялото почти няма спасение.

    ОтговорИзтриване