понеделник, 29 юни 2009 г.

Какво представлява целулита




Това са мастни натрупвания, които са следствие от заседнал начин на живот। Не само когато човек е много пълен има целулит, той може да се появи и у слаби хора। Целулитът е натрупване на отпадъчни продукти, вода и мазнина в подкожния клетъчен слой. С разрастването си той притиска кръвоносните и лимфни съдове.
Електротерапията, регулираният хормонален баланс, кремовете с дълбочинно действие, бедната на мазнини храна - всичко това е изключително важно, за да се преборим или да избегнем появата на целулита.
Но най-добрият начин за премахването му са физическите упражнения. Ще предложа пет от най-ефикасните упражнения за премахване на целулита. Добре би било три пъти седмично по половин час (а най-добре всеки ден по 10 минути) да се правят посочените по-долу упражнения, които едновременно с антицелулитния си ефект спомагат и за изгарянето на мазнините.
ЗА БЕДРАТА
• Легнете странично на пода. Подпрете се на левия лакът, а дясната ръка поставете пред гърдите и опрете дланта є на пода. Опънете левия крак и преметнете десния така, че ходилото му да застане пред лявото коляно.
• От това положение повдигнете изпънатия крак (пръстите не трябва да са в положение “шпиц”) на височина 15 см от пода и го движете нагоре и надолу до същата височина като махало.
• За да има ефект обаче, трябва да се стремите да не отклонявате тялото от изходния страничен лег (т.е. да усещате, че тежестта на тялото ви е разпределена равномерно по цялото му протежение).
• Маховете с левия крак нагоре и надолу се изпълняват 20 пъти.


След това се обърнете на другата страна и направете същото 20 пъти и с десния крак.
ЗА СЕДАЛИЩЕТО
• Коленичете на пода и се опрете на длани (без да сгъвате ръцете в лактите). Повдигнете десния крак първо назад и след това го сгънете, така че да образува прав ъгъл в коляното. Пръстите на краката не трябва да са в шпиц. От това положение изпълнявайте махове с крака нагоре (до височината на седалището) и надолу 20 пъти.
• Трябва да усещате през цялото време напрежение в седалищните мускули.
• Направете същото упражнение и с левия крак.
ЗА КОРЕМА
• Легнете по гръб и сгънете краката в коленете, като опрете на пода само петите (ръцете са успоредни на тялото). Повдигнете леко главата и шията и фиксирайте с очи една точка на тавана (например лампата).
• Стегнете коремните мускули, отлепете ръце от пода и имитирайте движения все едно се опитвате да станете прави (пръстите да сочат напред). Повторете “напъните” 10 пъти. Починете и направете още две серии от по 10 напъна, с почивка между всяка.
ЗА КРАКАТА
• От същото изходно положение (като при упражнението за корема), без да отделяте ръцете и главата от пода, повдигнете таза нагоре, докато почувствате напрежение в задните мускули на бедрата. Задръжте в това положение 10 секунди, след което бавно свалете отново таза към пода. Повторете 20 пъти.
ВАРИАНТ ЗА НАПРЕДНАЛИ
В положението, в което сте повдигнали таза нагоре и сте задържали 10 секунди, опитайте да разтворите коленете и отново да ги съберете.
Повторете 20 пъти
ЗА СЕДАЛИЩЕТО И БЕДРАТА
• Седнете на пода. Свийте левия крак пред торса, така че петата да сочи навътре. Преместете тежестта на тялото напред и опънете десния крак настрани и леко назад. За да не се измества торсът от това положение, опрете длани на пода.
• Повдигнете леко опънатия крак и се опитайте да го движите (свит леко в коляното), с малки амплитуди напред и назад и същевременно да го задържите успоредно на пода. Повторете движенията 10 пъти и сменете крака.

Няма коментари:

Публикуване на коментар