сряда, 2 декември 2009 г.

Ах ,тези досадни комедони


Комедони - как да премахнем черните точки?

Комедоните са черни точки по кожата. Образуват се от натрупване на мастни секрети и замърсявания, които запушват порите. В началото на процеса се оформя бяло топченце, което създава впечатление, че се намира под кожата. От контакта с кислорода, съдържимото в пората, потъмнява и се превръща в черна точка. Кожата, за която не се полагат грижи, създава условия за размножаване на бактерии и образуване на пъпки, които представляват смес от мъртви клетки, мастни секрети и бактерии.
Комедоните са „предвестник“ на акнето. Те са открити натрупвания на кератин и мастни секрети в космения фоликул.
Тъмният цвят на комедона се дължи на запълването на пората с мъртви клетки, които потъмняват при взаимодействието с въздуха. Комедоните стават открити, тъй като те се придвижват на повърхността на кожата.
Причини за появата на комедоните
Появяват се, когато мастните секрети на кожата в съчетание с ороговяващите се клетки и частици прах се натрупат. Това запушва порите. Токсините от кръвта и лимфата, които се отделят от организма чрез кожата, влизат във взаимодействие с кожния себум и образуват гъста лепкавоподобна маса. Черната точка се появява, когато пората, запълнена със секрет частично се отваря и потъмнява, заради въздействието на кислорода върху кожния пигмент меланин.
Когато средството за почистване на кожата е неподходящо за кожата или тя не се почиства редовно се получава натрупване на мъртви клетки, които втвърдяват себума, солите, отделени от потта, частиците прах, замърсяванията, бактериите, както и остатъците от грима и бялата козметика.
Наличието на акне също причинява появата на комедони. Акнето се предизвиква от повишената активност на мастните жлези на кожата.

Други възможни причини за появата на комедоните:

* Наследствена предразположеност. Обикновено при хора, които страдат от комедони и акне, има родител със същата предразположеност на кожата.
* Хормонален дисбаланс. Високото ниво на тестостерон стимулира активността на мастните жлези, което води до прекомерна секреция на себум. Освен това е нарушен процесът на образуване и отделяне на клетките на кожата. Получава се по-бързо отмиране на повърхностните клетки и наслояването им, без да могат да се отделят от кожата. Така мъртвите клетки образуват филм, който "затваря" кожата.
* Макар и рядко, комедоните и акнето могат да се появят при прием на лекарства.
* Козметиката, произведена на мазна база, може да причини алергична реакция, което може да доведе до образуването на комедони.
* Стресът е от най-честите фактори за проблемна кожа. Първопричината е, че в подобно състояние грижата за хигиената на лицето се пренебрегва. Носенето на тесни дрехи също може да е причина - механичното движение на плата стресира кожата.
* Външни фактори. По-високата влажност на въздуха повишава потенето и отделянето на себум, а замърсена околна среда води до бързото натрупване на частици прах върху кожата.

Признаци
Комедоните най-често се появат във възрастта на полово съзряване. Почти 85 % от младите хора от 12 до 24 години имат комедони. Този дефект по кожата се среща и в други възрасти.
Признаци, на които следва да се обърне внимание, за да се предотврати появата на черни точки:

* Загрубяването на кожата може да доведе до образуването на пъпки с тъмни върхове.
* Разширени пори.
* Сухата, белеща се кожа е склонна да образува пъпки.
* Когато кожата изглежда сивкава.
* Проблемната кожа не задържа козметика.
* Комедоните се появяват на тези участъци от кожата, където има повишена активност на мастните жлези.


Терапия на проблемната кожа
* Поддържането на проблемната кожа изисква редовни процедури при козметик. Задължително е оборудването, с което работи професионалистът да се поддържа стерилно. Има салони, където се използва специална апаратура за отделяне на коменоди - blackhead extractor, който следва да се почиства след и преди всеки клиент със силни дезинфекциращи средства.
* Ефективни средства за отстраняване на черни точки по кожата са козметичните средства, съдържащи алфа-хидрокси киселини, които лющят горния слой от мъртви клетки и отпушват порите.
* Навикът да се пипа и държи лицето с ръце следва да се отстрани. Обикновено при наличие на мазна кожа, мазна е и косата. Желателно е косата да не пада върху лицето, тъй като пренася бактерии.
* Не е за препоръчване да се използва сапун за миене на лицето. Предлагат се специални гелове за тази цел, но е желателно лицето да не се мие повече от два пъти на ден.
* Използването на медикамента адапален може да е от голяма полза. Той стимулира образуването на кожни клетки и промяната на клетъчна диференциация и кератинизация на епителните клетки – естествения пилинг на кожата.
* Средствата за локално приложение, които се нанасят върху засегнатия участък от кожата или пъпките, трябва да включват силицилова киселина, сяра, резорцин, бензоил пероксид.
* При акне могат да бъдат изписани антибиотици от групата на тетрациклините за орален прием. Те спират и забавят размножаването на бактерии и лекуват наличието на възпаление.
* Препоръчват се средства, които да отстраняват излишния себум – лосиони и маски.

http://www.puls.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар