вторник, 17 ноември 2009 г.

Сезонен косопад - БЕЗ ПАНИКА ,МОЛЯ!



Kаквито и грижи да полагате за косата си през лятото, когато настъпи сезона на есента много малко хора не страдат от сезонен косопад, А понякога той се наблюдава и в доста тежка форма. Затова е пепоръчително да не подминавате с безразличие този проблем,а да помогнете на косата си да се справи с този проблем със природни средства


За да е силна и здрава, косата се нуждае от постоянен приток на кръв в кожния скалп,а той се засилва чрез разресване на косата ,най-добре вечер преди лягане . По този начин косата укрепва, проветрява се, отърсва се от праха и мръсотията и засилва се приливът на кръв към корените на косъма, а с това се подобрява и подхранването им.

* Масажът на скалпа с етерични масла от лавандула и розмарин също е много полезен. Той се прави с палеца, показалеца и средния пръст в посока от челото към темето. После косата се покрива с найлонова шапчица и така престоявате възможно най-дълго време.След това се измивате,желателно е да ползвате професионална или лечебна козметика.

*Мийте косата си с отвара от смрадлика.

* Нарежете на ситно няколко листа от алое и ги разбийте с миксер. Долейте 2 чаени чаши вода, прецедете течността през марля и сипете още малко топла вода. Изплакнете косата с течността.освен че подхранва, алоето силно стимулира растежа.





* Сварете корени от коприва и с отварата през ден мийте главата си, като енергично втривате разтвора в корените на косата.

А ето и няколко уникални маски от майката-природа,които ще ви помогнат да възстановите вашата коса:


* Подхранваща маска срещу косопад с хума
Разбъркайте 3-4 лъжици хума с топла вода на гладка каша и я оставете няколко минути да набъбне. Размажете я на дебел пласт по косата и кожата на главата. Стойте така 10-15 минути и измийте косата, както обикновено. Тази маска е подходяща за всеки тип коса. Регулира производството на мазнина и лекува еднакво добре сухите и мазните коси. Едновременно с това порите поемат важни минерали и други хранителни вещества.


* Лечебна маска срещу косопад с бира и яйце

Смесете 20 мл бира и 1-2 жълтъка и намажете косата. За дълга коса използвайте 2 жълтъка. При нужда може да добавите още бира. Рецептата дава нови сили на изтощената, падаща коса.



*Подсилваща маска срещу косопад с лайка и мед

Сварете чай от лайка и го оставете да се охлади. Разбъркайте с 1 с.л. мед, докато се разтвори напълно. Прибавете 20 мл бадемово масло и отново разбъркайте. Веднага нанесете маската върху главата. Оставете я да действа колкото се може по-дълго. След това изплакнете обилно с топла вода.



* Възстановяваща маска срещу косопад с авокадо и яйце

Разбийте 1 авокадо с миксер и прибавете 1 жълтък. Разбъркайте добре и нанесете на косата. Маската възстановява уморената и изтощена коса.

* Лечебна маска срещу косопад с лук, коняк и мед
Смесете 1 с.л. сок от червен лук с 1 с.л. коняк и 1 ч.л. мед. Намажете косата със сместа, като масажирате добре корените. След 4-5 часа измийте главата.


* Заздравяваща маска срещу косопад с ябълков оцет

Затоплете ябълков оцет на водна баня. Втрийте в корените на косата. Завийте главата с найлон и отгоре с кърпа. След 1 час изплакнете обилно с вода.


* Лечебна маска срещу косопад с рициново масло, коняк и яйце

Разбийте 30 г рициново масло с 30 г коняк и 1 прясно яйце. Намажете корените на косата. Завийте с найлон и топла кърпа. След 2 часа измийте косата.

*Друг уникален метод за лечение на косопада е чесънът
Скилидка почистен чесън се разрязва на две. С парчетата натривате оголените места на главата. Процедурата се прави 4-5 пъти на ден. След кратко време косопадът спира и почва да расте нова коса.

*Към половин чаша репейно масло се добавят 1-2 яйчени жълтъка, соковете от половин лимон и един портокал. Разтрива се добре и се втрива в косата и кожата на главата. Държи се 45 минути и се измива. Прави се два пъти седмично в продължение на 4 седмици. В периода между процедурите в корените на косата се втрива ракия за подобряване на кръвообращението.

*При силен косопад косата се измива със запарка от полски хвощ. Три супени лъжици стръкове се заливат с 1 литър вряща вода, сместа кисне 30 минути и се прецежда. Прави се пет дни подред.

използвани са материали от :www.rozali.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар