понеделник, 26 април 2010 г.

Как да успокоим възпалените и зачервени очи с подръчни средства

Компютърът, излежаването на слънце, ученето за изпити- всички тези така полезни занимания могат да причинят леки възпаления на очите, които най-често се изразяват в сериозно зачервяване, парене и сълзене.
Заедно с това кожата около очите ви потъмнява, а ръбът на клепачите става така червени, сякаш се изплакали всички сълзи на света.
Още по-неприятно става, ако след час имате среща или пък ви остават още няколко часа работа, а очите ви просто отказват да работят добре.
Уверете се, че зачервяването на очите не се дължи на грим или спирала, които не ви понасят. Не използвайте “подозрителната” козметика един ден и ако нямате проблеми с очите, просто сменете продуктите, защото очевидно не са подходящи за вас.
Ако се окаже, че очите ви са червени заради преумора, вижте следните няколко начина, с които ще можете да успокоите очите и да върнете нормалния им цвят.
Студена вода
Това е най-лесния начин- затворете очи и наплискайте лицето си със студена вода. Тя ще свие капилярите, ще охлади кожата и ще ви освежи като цяло в горещините.
Капки за очи
В аптеките се продават специални капки за очи, които свиват капилярите и овлажняват очите. Силно препоръчителни са за хора, които работят на компютър дълго време и очите им буквално “изсъхват” заради минималния брой мигания.
Няколко капки в двете очи, няколко минути почивка със затворени очи и ще се почувствате като нови.
Студена краставица
Кръгчетата краставица на очите не само ще накарат тъмните кръгове да изчезнат, но и ще помогнат на капилярите в очите да се свият и зачервяването ще изчезне.
Можете да използвате и кръгчета студен картоф.

Действа също като краставицата, успокоява очите и подхранва кожата. Натопете два памучни тампона в мляко и ги поставете на очите. Използвайте десетте минути, в които тампончетата трябва да стоят на очите ви за цялостна релаксация.
Очанка
Това е името на билка, която, както си личи от името й, помага за успокояване на зачервени очи. Латинското й име е Euphrasia и може да се намери в добрите билкови аптеки.
От две супени лъжици очанка и две чаши вода се прави чай. Изчаквате да изстине и правите компрес на очите с помощта на памучни тампончета.
Компресът трябва да остане десетина минути, през които вие, познахте, имате абсолютното право да си починете
При зачервени очи и подути клепачи помага също изплакването с лосион, приготвен от метличина. Приготвя се от 1 шепа цветове и 1 чаша дестилирана вода. Цветовете се заливат с кипяща вода, кипват се още 2 мин., водата се оставя да изстине. С прецедената течност се навлажняват памучни тампони и се поставят като компреси върху клепачите за 15 мин. Този лосион може да се използва и за обтриване на кожата на лицето

Няма коментари:

Публикуване на коментар